Blog

Kampagnen “Ren kærlighed til KBH” holder stadig

Et stigende problem med henkastet affald i hovedstadens gader er baggrund for Danmarks mest kendte nudging-kampagne, der stadig kører. Med kampagnen ”Ren kærlighed til KBH” ønsker Københavns Kommune at påvirke danskernes adfærd og herigennem gøre København til den reneste hovedstad i Europa. Med Rostra i førersædet har kampagnen opnået enorm eksponering og skabt tydelige resultater.

"REN kærlighed til KBH" holder stadig | 1

Kun én ud af 100 synes det er ok at smide affald, så affaldsmoralen er høj, når man spørger danskerne direkte. Det kniber dog i praksis, da folk ikke altid handler i overensstemmelse med deres gode intentioner – det vil denne kampagne forsøge at ændre!

Kampagner

Hvordan blev kampagnen ”Ren kærlighed til KBH” eksekveret?

Selvom undersøgelser viste, at 90% af danskerne mener, at det er ”meget forkert” at smide affald på gaden, oplever man et stigende problem med henkastet affald i Københavns gader og stræder. Gennem kampagnen ”Ren kærlighed til KBH”, forsøger Københavns Kommune at ændre befolkningens adfærd til at stemme overens med deres holdning og herigennem at gøre København til den reneste hovedstad i Europa. Kampagnen har testet nye kampagnemetoder, der bevæger sig lidt væk fra den traditionelle informationskampagne. Heriblandt med adfærdspåvirkning gennem såkaldt »nudging«.

Hvad er nudging?

Hver eneste dag gør vi ting, vi ved, er uhensigtsmæssige og har negative konsekvenser for os. Vi spiser forkert, dropper cykelhjelmen og smider affald på gaden. Det er ikke uvidenhed, men ganske enkelt vanens magt, umiddelbare fristelser og kortsigtede belønninger, der tager styringen.

Nudging handler om at skubbe til underbevidste mekanismer for at påvirke vores dårlige vaner og hermed skabe adfærdsændringer. Rostra, der har løst opgaver for Københavns Kommune siden 1999, løste opgaven med henkastet affald bl.a. ved at nudge. Med succes udviklede vi strategiske kommunikationsgreb som neon-grønne fodspor, der ledte hen til skraldespande i samme farve, og klæb til kommunens skraldespande. Disse greb skal udgøre den ekstra lille mekanisme, der får folk til at gå de ekstra skridt og smide affaldet i skraldespanden.

Markant tilstedeværelse i bybilledet

Kommunens materiel i byen blev dekoreret i samme grønne farve som skraldespande og de ledende fodspor og blev bakket op af traditionel markedsføring, events og ansigt-til-ansigt-kommunikation.

Samtidig var partnerskaber med bl.a. værtshusholdere og andre forretningsdrivende en central del af kampagnen, som dermed blev løftet i flok. Kampagnen bestod af:

  • Nudging gennem fodspor, dekoration af skraldespande og material
  • Visuelt i gadebilledet med outdoor-reklamer og GoCards
  • Eventdeltagelse ved Distortion, 1. maj, Copenhagen Jazz Festival og Copenhagen Pride
  • Kampagne- cykelhold, som deltog ved events og bl.a. uddelte ‘affalds-kits’ med affaldsposer, lommeaskebægre, håndsprit m.m.
  • PR- og pressearbejde med stor interesse fra nationale, regionale og lokale medier både under og efter kampagnen og især med fokus på brugen af nudging

“Ren kærlighed til KBH” skabte tydelige resultater

Kampagnen, der stadig kører, var enorm effektfuld og populær og gav 41% mindre henkastet affald uden for skraldespandene. Nudgingkampagnen nåede meget bredt ud og resulterede i en nominering til kommunikationsbranchens største pris, KomPrisen, og er efterfølgende blevet omtalt i det anerkendte medie Foreign Policy – The Global Magazine of Economics, Politics and Ideas.

Se eller gense DR-udsendelsen her, og få et visuelt indblik i, hvordan vi valgte at gribe problematikken an med adfærdsændrende nudging: https://www.dr.dk/tv/se/vanens-magt/vanens-magt-2/vanens-magt-1-4.

Cigaretskodder er noget skod

Knap tre ud af fire rygere er ifølge en undersøgelse, som Københavns Kommune fik foretaget i 2017, overbevist om, at man ikke må smide et tændt skod i skraldespanden, mens lige under hver femte ryger ikke mener, at det er tilladt at smide et slukket skod i affaldsspanden. Dette er dog en myte, hvilket kampagnen ”Ren kærlighed til KBH” skal forsøge at aflive.

Kampagnen består af plakater på gaderne, i udvalgte parker, langs havnen og på Amager Strand, der opfordrer alle til at huske at få skraldet med – og her er der ikke kun fokus på skod. Glasskår, pizzabakker, ølkapsler, engangsgriller og alt muligt andet skrald, der ikke hører til i naturen, skal selvfølgelig også smides ud i skraldespande og containere. Kampagnen kommer også til at køre på sociale medier, hvor konkurrencen #takforskrald opfordrer københavnerne til at samle et stykke skrald op for fællesskabet.

Rostra er kun et opkald væk!
Er du undervejs med en kommunikationskampagne, eller har du brug for rådgivning til at komme i gang? Rostra står klar til at rådgive!
Rostra har gennemført adskillige informations-, holdnings- og nudging-kampagner for det offentlige. Vi ved, hvad det vil sige at arbejde sammen med politisk styrede organisationer. Og vi har forståelse for de særlige hensyn, der gælder, når man som organisation eller offentlig institution skal kommunikere til borgerne gennem en offentlig kampagne.

Bag ordene

"REN kærlighed til KBH" holder stadig | 2

Flemming Mieth

Flemming har arbejdet med public relations siden 1995. I dag rådgiver han en lang række virksomheder om strategisk kommunikation og pressearbejde.

Kontakt Flemming på fm@rostrapr.com eller 29 27 97 55 for at høre mere.

Kontakt
Flemming
fm@rostrapr.com
eller 29 27 97 55
for at høre mere.

"REN kærlighed til KBH" holder stadig | 2