Et af de vigtigste punkter i kommunikationshåndbogen er at kende sin målgruppe
Kender du dem ikke – eller misforstår dem – risikerer din kommunikation at have de forkerte budskaber, som bliver fejltolket og måske formidlet på en kanal, målgruppen ikke bruger. Ifølge vores kommunikationsrådgiver Rikke Uldall-Ekman er det altafgørende for vellykket kommunikation at kende generationernes kendetegn, holdninger, medievaner og kommunikationspræferencer: ”Vores opvækst, kulturelle påvirkninger og udviklingen i samfundet har stor betydning for den måde, vi modtager og udveksler information på. Derfor er det spændende – og afgørende for kommunikationen – at kende forskelle og ligheder mellem generationerne. Ellers kan det lede til uheldige misforståelser, forvirring og resultere i tabt engagement. Derfor nytter det ikke at genbruge kommunikation på tværs af platforme uden at tilpasse det mediet og målgruppen.”
Baby Boomers (født mellem 1946-1964)
Baby Boomerne har oplevet markante samfundsændringer i løbet af deres liv. De er vokset op i en tid med økonomisk fremgang og politisk aktivisme, hvilket har formet deres værdier og syn på verden.
Denne generation har en stærk arbejdsmoral og stor loyalitet til deres arbejdsplads. Ifølge studier fra Pew Research Center, har de typisk arbejdet hårdt for at opnå succes og økonomisk stabilitet og sætter pris på dedikation og vedholdenhed. Deres loyalitet påvirker også deres forbrugervaner, hvor de har tendens til at være trofaste over for brands og virksomheder.
Boomerne foretrækker en personlig og ansigt-til-ansigt-baseret kommunikationsform. De vil have klare budskaber, der formidles respektfuldt og høfligt. De vil have troværdig kommunikation og reagerer positivt på information, der præsenteres velovervejet og professionelt. Kommunikation til Baby Boomerne skal understøttes af visuelle elementer som autentiske billeder og infografikker, som vil hjælpe med at opbygge tillid og engagement.
Traditionelle mediekanaler som tv, radio og aviser spiller en betydelig rolle hos Baby Boomerne, da de kender platformene og stoler på dem. De er dog digitale indvandrere, og fx Facebook har også vundet popularitet hos denne generation.
Generation X (født mellem 1965-1980)
Generation X er vokset op i en tid præget af sociale og økonomiske forandringer, herunder stigende skilsmisserater og familiemæssige udfordringer (1). De er karakteriseret ved deres selvstændighed, da de ofte har været nødt til at tage ansvar for deres egen vej i livet, viser research fra Fremforsk.
Pragmatisme er en nøgleværdi for Gen-X, da de er vant til at navigere i en verden præget af usikkerhed og forandringer. De foretrækker en afslappet tone i kommunikationen og værdsætter direkte, ærlig og upoleret kommunikation, så de kan danne deres egne meninger.
Gen-X har oplevet teknologiens udvikling og har tilpasset sig de digitale fremskridt med lethed. De er vant til at bruge traditionelle medier som tv, aviser og fagmagasiner, men bruger også digitale platforme og sociale medier. De reagerer positivt på e-mailkommunikation, som de anvender i arbejdsøjemed, ligesom professionelle netværksplatforme som LinkedIn er særligt populære, da de her kan deltage i faglige diskussioner og netværk.
Generation Y / Millennials (født mellem 1981-1996)
Generation Y, også kendt som Millennials, er vokset op i en tid præget af teknologiske fremskridt og globalisering. De har gode digitale færdigheder, da de har oplevet lanceringen og udviklingen af internettet, smartphones og sociale medier. De omfavner teknologi og bruger det som en integreret del af deres hverdag. Ifølge forskning fra Canadian Academy of Oriental and Occidental Culture bruger Millennials flere platforme og er mere eksperimenterende end ældre generationer, men er til gengæld mindre loyale over for brands.
Nysgerrighed og ønsket om meningsfulde forbindelser er grundlæggende træk hos Millennials. De er konstant på udkig efter oplevelser, viden og forbindelser, både online og offline. Millennials foretrækker engagerende og visuel kommunikation, hvor de kan interagere aktivt med indholdet. De er aktive på sociale medier som Instagram, Snapchat og TikTok, hvor de deler øjeblikke fra deres liv, følger trends og engagerer sig i fællesskaber. Ifølge en rapport fra Sproutsocial bruger 68,8% af Millennials i 2024 sociale medier, hvilket gør dem til den mest aktive generation på sociale kanaler lige nu.
Videoindhold og storytelling er særligt effektive måder at engagere Millennials på. De vil have autentiske og følelsesmæssigt involverende historier, som matcher deres værdier. Korte, informative videoer og visuelt tiltalende indhold fanger deres opmærksomhed. Indholdet skal være underholdende og inspirerende – og hvis det resonerer hos dem, deler de det med deres sociale netværk.
Generation Z (født mellem 1997-2012)
Generation Z, også kendt som ‚Zoomers‛, er vokset op i en verden med teknologi som en integreret del af hverdagen. De er den første digitalt indfødte generation, hvilket har formet deres opfattelse af verden og kommunikation som værende mere tilgængelig, global og interaktiv.
Gen-Z er kendetegnet ved deres evne til at navigere ubesværet mellem medieplatforme og digitalt indhold. De er ikke kun forbrugere, men producerer også indhold selv. Derudover er Gen-Z præget af høj social bevidsthed, da de er vokset op i en tid med øget fokus på social retfærdighed, inklusion og miljømæssige spørgsmål.
Kommunikation til Gen-Z skal være autentisk, innovativ og relevant. De styrer udenom overpolerede budskaber og vil hellere have ægte og ærlig kommunikation. Man fanger deres opmærksomhed med kreativt indhold, der skiller sig ud fra mængden, og som adresserer deres interesser som bæredygtighed og social ligestilling.
Korte, visuelle budskaber er særligt effektive hos Gen-Z, da de er vant til at se indhold hurtigt på sociale medier. Videoindhold på platforme som YouTube, Instagram og TikTok er især populært, da de tilbyder hurtige og underholdende måder at absorbere indhold på. Ifølge en rapport fra Morning Consult fra 2024 bruger 35% af Gen-Z mere end 4 timer om dagen på sociale medier, og 68% af den tid bruges på underholdning og scrolling, mens kun 19% bruges på beskeder og kommunikation.