Influencers: Talerør til interesserede forbrugere

Hvad er influencer marketing?
Influencer marketing er, når en virksomhed samarbejder med en person uden for virksomheden, der bidrager til at eksponere services og produkter. Mange influencere blev kendte som bloggere, der publicerede blogposts på egne hjemmesider. I dag kommunikerer influencerne i mange forskellige kanaler, og der er især stor opmærksomhed omkring de sociale medier som Instagram og Facebook.

Hvilke slags influencers findes der?
Der findes mange forskellige kategoriseringer af influencere, men de fire vigtigste er:

  • Celebrities har typisk mange følgere, og er hovedsageligt et ‘navn’ og et ‘ansigt’.
  • Authorities bliver opfattet som en autoritet indenfor fx mad eller rejser. Typisk har denne gruppe en faglig indsigt og mange følgere i kernemålgruppen.
  • Connectors kan bruges som talerør ind i grupper af influencere, hvor der endnu ikke er så gode forbindelser. Ofte få følgere og ikke nødvendigvis stor aktivitet på fx sociale medier.
  • Micro influencers har ikke så mange følgere, men besidder et synligt potentiale og kvalitet i både indlæg og engagement

Uanset hvilken kategori influencerne hører til, så bliver de en del af din virksomheds strategiske kommunikation i det øjeblik, du indgår et samarbejde med dem.

Hvordan kan samarbejdet med influencere skabe værdi for virksomheder og organisationer?
Når virksomheder og organisationer har gjort et godt forarbejde forud for samarbejdet med influencere, så kan de få eksponeret deres produkt i målgrupperelevante kanaler med interesserede følgere og modtagere. De bedste influencere evner at fortælle – i både ord og billeder – en autentisk historie, der har rod i et personligt engagement inden for fx gastronomi eller rejser. Også når der er tale om et betalt samarbejde. Følgere og forbrugere er i særdeleshed lydhøre overfor vurderinger og anmeldelser fra andre brugere og influencere, som de anser for troværdige og kan identificere sig med. 44 pct. af forbrugere mellem 25 og 34 år stoler nemlig på, hvad en influencer siger om et brand. Kun 21 pct. stoler på, hvad et brand siger om sig selv i følge en undersøgelse fra Fullscreen. Dette er en klar indikation på den merværdi influencers kan skabe for en virksomhed og et brand.

Er det en god idé at samarbejde med influencers?
Grundlæggende mener vi, at det er en god idé at samarbejde med influencers, da det er en oplagt mulighed for at få marketing ud i relevante målgrupper. Men der er flere aspekter man skal forholde sig kritisk til forud for indgåelse af et samarbejde. En del af dem tager udgangspunkt i både virksomhedens og influencerens selvforståelse. Det er vigtigt, at samarbejdet føles lige og fair. Så husk at mærke efter i maven! Hvor har I som virksomhed den største klangbund i jeres produkt? Og er produktet godt nok til at kunne begejstre en influencer? Tænk realistisk, og vær ydmyg overfor influenceren omkring jeres egne produkter og services.

For eksempel skal du tage stilling til, om du er villig til at betale influenceren for at udarbejde tekster, billeder og videoer og efterfølgende publicere det. Hvis influenceren er eftertragtet og modtager mange tilbud, er du ofte nødt til at betale dig til indgåelsen af en ligeværdig aftale. Der er ingen vej uden om: Indhold fra en influencer performer bedre end indhold fra et brand. En influencer er ofte god til at lave indhold – og ganske ferm til at tage gode billeder, skrive et indlæg eller klippe en video. 51 pct. oplever, at indhold fra influenceren performer meget bedre eller bedre end brandets eget indhold. Derudover mener 27 pct., at influencerens indhold performer lige så godt som brandets. Når du betaler en influencer, får du professionelt indhold og bedre tal for, hvordan indholdet performer, hvorfor et samarbejde med influencers er værd at overveje!

Hvad indebærer et samarbejde med en influencer?
Giv arbejdet med influencers struktur og kvalitet, lige som alt andet I foretager jer som virksomhed. I er nødt til at investere i administration og strategi. Hvis I ikke tillader, at kommunikationen på eksempelvis jeres sociale medier bliver eksekveret på grundlag af tilfældigheder og mangel på prioritering af tid og ressourcer, så må det naturligvis heller ikke være tilfældet med influencer marketing.

Sørg for at være professionelle i ønsker og krav – også selv om I ikke tilbyder betaling. Du skal ville og turde dialogen med influenceren, især i forhold til at forventningsafstemme. Også i forhold til tracking af resultater.

Hvordan vælger man den bedste influencer at samarbejde med?
For at nå bredt ud til målgruppen er antallet af følgere selvfølgelig en vigtig faktor, men bestemt ikke den eneste. Engagement og interaktioner i influencerens kanaler siger også meget om indlæggenes spændvidde og interessen fra målgruppen.

Når man skal vælge en influencer til sit produkt eller service, bør man se på kvaliteten i formidlingen. Vil dine produkter fremstå naturlige i influencerens feed og den røde tråd? Er influenceren en dygtig og kreativ fortæller? Der skal være kvalitet, historie og æstetik i sprog, billeder og video, før en influencer formår at tale dit produkt eller service op og tilpasse netop dette til sit eget univers.

Hvilke kommunikationskanaler er bedst, når man vil arbejde med influencers?
Selvom influencers i dag er aktive i mange forskellige kanaler, kan der være gode grunde til at fastholde opmærksomheden omkring de klassiske blogindlæg. Et lidt mere omfattende og gennemarbejdet indhold publiceret på en hjemmeside er nemt tilgængeligt via en søgemaskine. Samtidig kan indhold på sociale medier lede trafik til blogindlæg, der ofte har en lang levetid og derfor ikke forældes. Tidligere nævnte undersøgelse viser, at 74 pct. bruger sociale medier, når de skal undersøge et nyt produkt, og de scroller ofte forbi en influencer i deres søgen på produktomtaler og anbefalinger. Det er dog langt mere interessant, at en ud af tre har købt et produkt på baggrund af en influencers sponsorerede indhold. Kanalvalg spiller derfor også en stor rolle i samarbejdet.

Hvad skal man være ekstra opmærksom på, når man arbejder med influencers?

Husk at overholde loven! Virksomheden har ansvaret for, at den kommercielle hensigt fremgår tydeligt. Alle opslag med omtale skal tydeligt markeres med reklame, fx med ”Reklame for [virksomhedens navn]” eller ”Dette indlæg er betalt af [virksomhedens navn]” i starten af opslaget/på selve billedet, så den kommercielle hensigt bliver eksponeret tydeligt sammen med indholdet. Det er ikke nok at skrive det til sidst i indlægget.

Et par eksempler på vores arbejde

Blog_hav-uden-affald_3000px

// Case

Sammen om et hav uden affald

Affald i havet er et globalt problem, der skal løses lokalt. Miljø- og Fødevareministeriet ønskede at mobilisere fiskere, lystsejlere og strandgæster omkring at være med til at nedbringe mængderne af affald i danske farvande og på strande i Danmark. Rostra stod for at gennemføre hele kampagnen fra start til slut.
Læs mere om vores projekt for Miljø- og Fødevareministeriet

// Case

Sammen om et hav uden affald

Affald i havet er et globalt problem, der skal løses lokalt. Miljø- og Fødevareministeriet ønskede at mobilisere fiskere, lystsejlere og strandgæster omkring at være med til at nedbringe mængderne af affald i danske farvande og på strande i Danmark. Rostra stod for at gennemføre hele kampagnen fra start til slut.
Læs mere om vores projekt for Miljø- og Fødevareministeriet

// Case

Sammen om et hav uden affald

Affald i havet er et globalt problem, der skal løses lokalt. Miljø- og Fødevareministeriet ønskede at mobilisere fiskere, lystsejlere og strandgæster omkring at være med til at nedbringe mængderne af affald i danske farvande og på strande i Danmark. Rostra stod for at gennemføre hele kampagnen fra start til slut....
Læs mere om vores projekt for Miljø- og Fødevareministeriet